De imkerij, Honing van De Koning

Honing van De Koning is een ambachtelijke imkerij waar de kwaliteit van het natuurproduct honing hoog in het vaandel staat. Vanwege onze jarenlange ervaring op het gebied van honingproductie en -verwerking garanderen wij de uitstekende kwaliteit van onze honing.

Iedere bloemensoort heeft nectar met een eigen unieke smaak. Wij plaatsen bijenvolken op veel mooie plekken o.a. in Het Groene Hart. En reizen met onze bijen naar o.a. de koolzaadvelden en Springbalsemien in de Biesbosch. Jaarlijks hebben wij diverse zeer unieke smaken.

Om u van nog beter dienst te zijn staat Honing van De Koning elke zaterdag op de biologische Noordermarkt in Amsterdam.

Honing is gezond

Honing is gezond omdat het essentiële eiwitten, enzymen en mineralen bevat. Doordat onze honing ‘’koud geslingerd’’ wordt (d.w.z. niet verhit), blijven al de goede eigenschappen behouden. In de volksmond de laatste tijd rauwe honing genoemd. Wij verkopen uitsluitend Nederlandse honing van onze eigen bijen. Het is dus altijd Nederlandse honing. Onze lokale honing heeft zich bewezen als een probaat middel tegen hooikoorts en is huid- en wond verzorgend.

Onze honing is 100% natuurzuiver

Bijen halen nectar uit vele soorten bloemen. De nectar wordt naar de bijenkast gebracht en opgeslagen in de raten. Door vocht te onttrekken uit de nectar maken zij er honing van. Het jaargetijde bepaald dus welke bloesem waar te vinden is. Er is dus een natuurlijke volgorde waardoor wij van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst met mijn bijenkasten naar de bloeiende gewassen reizen. Als de bijen veel honing verzameld hebben, nemen wij het overschot een deel van de honing uit de bijenkasten. Na het oogstproces belandt deze honing zonder enige verhitting of toevoeging in glazen bokalen. Zo is en blijft ons product 100% natuurzuiver.

Hoe wordt de honing gemaakt?

Het gehele jaar door ben ik in het veld bezig om de bijenkasten uit te zetten dan wel de honingraten op te halen of andere handelingen uit te voeren voordat de honing in de pot kan worden gedaan, zodat deze bij u op brood of als andere toepassing kan worden gebruikt.

Nadat de honingraten uit het veld zijn opgehaald is het proces van de honing zeker nog niet voltooid. De honingraten gaan in een soort centrifuge de zogenoemde `slinger` waardoor de honing uit de raten geslingerd wordt. Hierna zal deze na kwaliteitscontrole en zeven gereed gemaakt voor afvullen in potten.

Vaak wordt ons de vraag gesteld: “Hoe kan het dat de honing niet altijd hetzelfde smaakt?” De reden hiervan is het volgende: De smaak van honing is afhankelijk van verschillende factoren die bepalen waar de bijen op vliegen (mocht een bepaalde bloem door het weer eerder in bloei staan zullen de bijen daar ook op vliegen wat smaakverschil ten opzichte van eerdere honing zal opleveren). De nectar van elke bloemsoort heeft een eigen specifieke smaak.

Het Groene Hart keurmerk

Honing van de Koning is de enige imker die het Groene Hart keurmerk draagt. Dit houdt in dat wij met de bijen zo veel mogelijk in natuurgebieden moeten staan en de bijenwas hergebruikt dient te worden.

Mocht u een vraag hebben of onze honing of een van onze andere producten willen bestellen kunt u altijd contact met ons opnemen.